Από το 1919, που το Ξυλόκαστρο ορίστηκε σαν τόπος θερινής διαμονής των ξένων φιλοξενουμένων της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, το γραφικό παραθαλάσσιο χωρίο, τότε, μετεξελίχτηκε, με την πάροδο των ετών, σε σύγχρονο παραθεριστικό κέντρο. Η δεκαετία 60-70 ήταν η χρυσή περίοδος του,  όταν διαφημίζονταν σαν ιδιαίτερος παραθεριστικός προορισμός σε όλα τα τουριστικά λιμάνια της Ευρώπης με 6μηνη τουριστική περίοδο.

 

Σήμερα, το Ξυλόκαστρο, είναι μια σύγχρονη πόλη, σημαντικός τουριστικός προορισμός, που κατόρθωσε να αξιοποιήσει την σημαντική γεωγραφική θέση του, με τα στολίδια που η φύση γενναιόδωρα το προίκισε ,δαντελωτές ακρογιαλιές και το μοναδικό προστατευόμενο παραθαλάσσιο πευκοδάσος τον Πευκιά.

 

''Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας'' του Κώστα Καρυωτάκη και ''ο Πευκιάς των μύρων'' του Άγγελου Σικελιανού , που έχτισε τη Βίλλα του στην άκρη του δάσους ,στη  Συκιά. Ένα από τα ελάχιστα παραθαλάσσια πευκοδάση της πατρίδας μας το μοναδικό ίσως που διασώζεται μέσα σε όρια οικισμού που εξαπλώθηκε με τόσο ραγδαία εξέλιξη. Το μοναδικής φυσικής ομορφιάς στολίδι του Ξυλοκάστρου δεν είναι απλά ένα πευκοδάσος είναι ο βοτανικός κήπος της πόλης με καταγραμμένα 83 διαφορετικά είδη  φυτών όπου ζουν 20, περίπου, είδη πουλιών  και εκατοντάδες είδη εντόμων, ένα σύνθετο οικοσύστημα!! 
      

Μέσα από μια  έκταση , περίπου, 1.800 μέτρων αναδεικνύονται μοναδικές χρωματικές συνθέσεις από τους κορμούς των δένδρων που ξεπροβάλλουν μέσα από τους ετερόκλιτους θάμνους  με φόντο τα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού που άλλοτε ήρεμος χαϊδεύει τις ρίζες των σχίνων και άλλοτε μανιασμένος  με τα αφρισμένα κύματα του, τους χειμωνιάτικους μήνες, λούζει τους αιωνόβιους κορμούς των Πεύκων, συνθέσεις που μόνο η παλέτα της φύσης μπορεί να δημιουργήσει.

 

Καθ’ όλο το μήκος του υπάρχει μονοπάτι που προσφέρεται για περιπάτους και , τελευταία, και για ποδηλάτες, που συνδέει οικολογικά, τα ανατολικά όρια της πόλης με το εμπορικό και τουριστικό κέντρο της ,δια μέσου του παραθαλάσσιου πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου που εκτείνονται μέχρι το δυτικό άκρο της.   

 

 

Κατά μήκος του πευκοδάσους εκτείνονται οι δαντελωτές παραλίες του Κορινθιακού κόλπου με τα καταγάλανα νερά βραβευμένες κατ’ επανάληψη με γαλάζιες σημαίες. Σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το Miramare Hotel θα συναντήσετε ,είτε βαδίζοντας ανατολικά είτε δυτικά, μέσα στο πευκοδάσος οργανωμένα τουριστικά αναψυκτήρια με ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα στην άκρη του κύματος, στην κυριολεξία.   

     

Στο ανατολικό μέρος του Πευκοδάσους στα όρια με τη Συκιά (η αμέσως επόμενη κοινότητα) μπορείτε ,αν θέλετε, να συνδυάσετε το μπάνιο σας με μεσημεριανό γεύμα. Υπάρχουν πολυάριθμες ταβέρνες ακριβώς απέναντι από την ακτή. 

Εικόνα 028.jpg

Εικόνα 028.jpg

Το Ξυλόκαστρο παραμένοντας πάντα στο μονοπάτι που συνδέει την πύλη της Ευρώπης -την Πάτρα- με το τουριστικό κέντρο της Ελλάδας -την πρωτεύουσα- σημείο συνάντησης της αρχαίου πολιτισμού με το σήμερα, είναι το φυσικό προάστιο της Αθήνας.

 

Προσφιλής και εύκολος στην πρόσβαση προορισμός, το Ξυλόκαστρο καλύπτει όλες τις επιθυμίες των επισκεπτών του. Μπορείτε να επιλέξετε ράθυμες και ανέμελες διακοπές στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού μέσα στο μαγευτικό πευκοδάσος, με τα οργανωμένα αλλά και φιλικά με το περιβάλλον αναψυκτήρια του. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ατέλειωτων περιπάτων στο γαλήνιο τοπίο για τους πιο ρομαντικούς, με δεκάδες καφετέριες και ταβέρνες στον παραλιακό πεζόδρομο δίπλα στην αλμύρα της θάλασσας. Για τους πιο αθλητικούς υπάρχουν γήπεδα τένις, με τουρνουά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και γήπεδα πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων για τους πιο δραστήριους..

 

Και φυσικά ,σαν σύγχρονη πόλη, έχει πολυάριθμα εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, Τράπεζες, Super Market . 

 

Όλα αυτά σε μια απόσταση αναπνοής από τη θέση του ξενοδοχείου.